User Avatar

Chi kung évkör alap képzés

Örök hozzáférés
minden szintnek
0 kvíz
0 beiratkozó

Gyakorolj 4×1 hónapon át egészségmegőrző csikungot élőben és online egy kísért folyamatban, ahol a csikung mellett minden évszakban 5elemes életvitelt, belső munkát és táplálkozást is tanulsz.

Chi Kung évkör (okt-feb-ápr-jún)

Az 5 elem rendszer szerint minden évszakban más támogató lehetőségek és akadályok működnek körülöttünk, ezzel összhangban érdemes chi kungot gyakorolni és életvitelt folytatni. A chi kung évkör ebben szeretne támpontokat és kellő ismeret adni a gyakorlás, az egészségmegőrzés, belső harmónia és életvitel területén egyaránt.

Kinek szól a chi kung évkör?

Ha töltődni, mozogni szeretnél és érdekel az egészséged, az energetikád fejlesztése és kezdő vagy és szeretnél egy képzés során, tehát komolyabban elmélyülni a csikung, energetika és egészségmegőrzés témában. Szeretnél egy olyan rendszert tanulni és gyakorolni, amely téged támogat az évkör során.

Vidéki vagy, külföldön élsz? Nem probéma, mert online is követhető és működik a koncepció.

Chi Kung évkör díja:

A teljes évkör 72.000Ft helyett 60.000Ft, tehát ~ 20%-os kedvezményes áron tudsz regisztrálni a teljes folyamatra, mintha a részeire egyenként külön regisztrálnál. A képzés bármely évszakban elkezdhető, a sorrend nem fontos, onnantól tart neked 1 évig.

Az évkör 1 éves ciklus: 4 részben jelentkezik, 4×1 hónapos programmal:

 • okt – ősz     – fém elem        – 8 brokát chi kung         – tüdő és vastagbél
 • feb – tél       – víz elem         – Bian életerő chi kung    – vese és hólyag
 • ápr – tavasz – fa elem           – Sárkány chi kung          – máj és epe
 • jún – nyár   – tűz elem          – Chi gyaloglás                  – szív és vékonybél

Minden rész 1 hónapos, amelyben:

 • bevezető gyakorlatokkal hangolódunk első héten
 • majd élő tanfolyamon tanuljuk az aktuális chi kungot és elmondom az elméleti részt – ez online is követhető, ha nem tudsz jelen lenni élőben
 • aztán még 2-3 hét intenzív gyakorlás, mely során egyéni konzultációk elérhetőek pontosítás okán
 • 1 hónapos instruált kísérés és 5 elemes életmód, táplálkozás tippek: az aktuális időszak kapcsán segítik, hogy a kozmikus változással együtt tudj áramolni és ne szembe menj vele

Mit kapsz? 3E: több Energia, Erő, Egészség!

 1. Egyrészt energikusabb leszel, ha lemerültél vagy stresszes vagy, akkor jobb kedved, több a kapacitásod lesz bármivel is foglalkozol. Az chi gyaloglás megtanítja hogyan tudsz energiát gerjeszteni magadban.
 2. Másodszor egyre erősebb leszel, ha hiányzik az életerő vagy könnyen kibillensz, akkor stabilabb, kiegensúlyozottabb, teherbíróbb leszel és megfelelő hangsúllyal még fizikailag is erősödsz az izmok, inak szintjén.
 3. Harmadszor egyre egészségesebb leszel, mert egy jó séta áldásos hatása köztudott, és szívműködés karbantartását és harmonizációját végezzük ezzel a kardio programmal és 5 elemmel.

CHI KUNG gyakorlatokról bővebben:

8 brokát (nov – ősz – fém elm – tüdő és vastagbél)

Nyolc brokáttekercs (Ba Duan Jin): Nyugaton talán a legelterjedtebb chi kung, alapvetően egészséghelyreállító, -megőrző, energizáló, belső szerveket / meridiánokat karbantartó, regeneráló hatású, egyszerű, lassú, lágy mozgásokkal operál, könnyen tanulható bárki számára. Plusz 7-7 légző és emésztő gyakorlatot, elméleti anyag pedig az 5elem chi kung évkör őszi szelete: tüdő, immunitás, légúti betegségek, vastagbél, emésztés-elengedés probémák, gyűjtés, visszahúzódás és télre készülés.

Bian (feb – tél – víz elem – vese és hólyag)

A téli időszak, víz elem, vitalitás és életerő fejlesztés (Jing Kung), félelmek és depresszió leküzdése, tüzesítés, emésztés, vese és hólyag funkciókörök testi-lelki vonatkozásai kapcsán.

Tavasz visszahozatala (Bian Hui Chun Gong): Bian elnevezés az elterjesztőjéről (Bian Zhizhong orvos) kapta nevét, aki megnyitotta a korábban zárt és titkos gyakorlatsort. Nyugaton az örök fiatalság és hosszú élet gyakorlata néven terjedt el, a tavasz kifejezés is erre utal. A gyakorlás fókusza a deréktájék / övmeridián / vesék területén van, amely során a Jing (kb. életerő) esszencia művelését végezzük, ez felelős egészségünkért, fiatalságunkért, mivel ide tartoznak a nemi, reproduktív, növekedés, fejlődés, öregedés funkciókörök a fizikai test szintjén. Lassú, lágy mozgásokkal operál, de a 8 brokátnál hosszabb és több gyakorlatból áll, elsajátítása is több időt vesz igénybe.

Sárkány (ápr – tavasz – fa elem – máj és epe)

A sárkány mozgásforma az 5 elem / 5 állat chi kung része, organikusan kígyózó, spirálisan, vég nélkül örvénylő mozgásforma, több variánssal és lépésekkel. A sárkány energiája feltölt, tüzet ébreszt, szenvedélyes és zabolátlanságából adódóan lehet destruktív is, ezért meg fogjuk zabolázni, mert ez az energia megszelídítve támogatja átalakulásodat, felemelkedésedet. A sárkány a fa elem jegyében áll, a májon (epehólyag) dolgozik és a harag, düh átalakításán, ez a mozgás dinamizmusában is megnyilvánul, ahogy a csípők és derék területén a szerveket masszírozza.

Chi gyaloglás (jún – nyár – tűz elem – szív és vékonybél)

Sétálj az egészségedért, feltöltődésért, jó kedvedért!
Mottó: “Mindenek felett ne veszítsd el gyaloglás iránti vágyadat! Minden nap belesétálom magam a jó közérzetbe, és elsétálok minden betegség elől. Besétáltattam magam a legjobb gondolataimba és tudom, hogy egyetlen gondolat sem lehet annyira gondterhelt, hogy ne sétálhatnék el előle!” – Soren Kirkegaard

Mitől chi? Ez egy gyaloglás módszer tai chi alapelvek mentén, amely speciális technikákkal egészíti ki a mozgásodat a következő területeken:

-Energetika: ahelyett, hogy elfáradnál a mozgástól, feltölt!

-Biomechanika: testi adottságaink és a gravitáció elszenvedése helyett azok optimális kiaknázása céljaink érdekében!

-Test-tudatosság: séta közben, hol a figyelmed?

-Légzéstechnika: felszínes helyett elmélyült és teljeskörű légzés stresszt old, feltölt, fókuszál

Mivel az aerob mozgás a szív és érrendszer területén fokozottan jótékony, így akár fitnesz programként is felfoghatod, mint speciális kocogás.

Vélemények, visszajelzések chi kung és tai chi programjaim résztvevőitől:

“.. azóta javult a közérzetem, segít lenyugtatni az elmémet. Régóta érdekelt már, örülök, hogy végre belekezdtem. Mióta csinálom, nem fáj a derekam, a hátam és a nyakam is csak néha. Meg úgy egyébként: nagyon élvezem!  “

“összekapcsol a környezettel, az éggel és földdel, a természettel – ezáltal feltölt, kiegyensúlyoz, elsimít. Már rég nem az akadémikus, könyből megszerezhető tudásra vágyom, hanem gyakorlatias, szemléletes tudásra vágyom, amit itt mindig megkapok.”

“Nem számított, hogy kezdőként vagy évek óta gyakorlóként jöttél, mindenki megtalálhatta a maga szintjét a gyakorlatokban és az eszmeiségben, ami tovább vitte a maga útján. Köszönet a figyelemért és támogatásért!”

“a chi kung mozdulatok indították be végre az elgémberedett, berozsdásodott tagjaimat”

“amikor végre elemi erővel éreztem magamon átáramlani az energiát és sírtam az élménytől és a felismeréstől, hogy mégis érzem, csak bennem van pillanatnyilag kevés”

“Az agyhullámaim teljesen kisimultak, vigyorogtam mint a vadalma, hiába volt dugó hazafelé”

“konnyebben kezelem a szelsoseges helyzeteket, kisimultabb, nyugodtabb es turelmesebb, kreativabb vagyok”

“Nagy volt a kontraszt. A kollégáim meg is kérdezték, hogy csatlakoztam-e a Slow_mozgalomhoz. Kiegyensúlyozottabb vagyok azóta.”

“ennyi plusz energia.. nem fáradtam el azóta sem 🙂  “

A chi kung gyakorlás 3 módja, miértje, célja:

ha tetszik az eddigi felhozatal, akkor regisztrálj, és ezekről emailben bővebben tájékoztatlak:

 1. csak csináld, élvezd!
 2. több egészség, erő, energia
 3. szándékod, tudatod legyen tiszta

A chi kung gyakorlás 3 akadálya:

ha tetszik az eddigi felhozatal, akkor regisztrálj, és ezekről emailben bővebben tájékoztatlak:

 1. nem tudom megtanulni / megcsinálni
 2. nem hiszek az Energiában
 3. érteni, tudni akarom

GYIK

Mi az a chi kung?

Chi kung vagy csikung vagy qi gong? Ez egy élő vagy online pogram? Kezdők is részt vehetnek? Mi az a chi kung évkör? Miért évszakonként? Ingyenes az egész program?

Ki vagyok én?

2006-ban tanultam az első chi kung gyakorlatomat, azóta 15 év alatt több, mint 10 chi kung rendszert tanultam és kb. felét tanítottam is. Ha csatlakozol a Chi Kung évkörhöz téged is végig vezetlek a gyakorlásban, személyesen élőben is. Megfelelő kezdet után az eredmények és felemelő tapasztalatok már maguktól jönnek.

Sápi Ádám – Tai Chi flow – módszer, iskola, közösség

chi kung, tai chi oktató, mozgásterapeuta, buddhista tanító, a keleti mozgáskultúrák szakértője

Visits: 1008
User Avatar

Sápi Ádám,
chi kung, tai chi, jóga oktató, buddhista dharmatanító, harcművész, mozgásterapeuta

TAICHI kapcsán: 2007 óta gyakorlok több féle chi kung, tai chi stílust és kung fut. 2013 óta tanítok életerő fejlesztő (Bian), 8 brokát, évszakspecifikus meridián és 5 elem alapú chi kung gyakorlatokat a jóga mellett. 2014-ben nemzetközi Integral Tai Chi oktatóit szereztem, tanítottam integrál tai chi 10 formát és flow szériákat, toló kezeket (tui shou) és klasszikus tai chi chuant a Buddhista Főiskolán, Arany Hegy és Compass Hungary egyesületekben, Aum, Asram és több stúdióban is Bp-en és Berlinben. 2017-ben állt össze bennem a Tai Chi Flow koncepció, amelynek 3 forrása az Integral Taichi, a Yang TaiJiQuan és a Wudang stílusú belső harcművészetek. A TCf egy saját rendszer 4 szinttel, amely integrálja a klasszikus és modern taichit, amelyhez a felkészítő szintek révén kezdők is könnyen be tudnak kapcsolódni és egyből taichi élménnyel gazdagodnak, a haladók számára pedig az elmélyítő szintek állnak rendelkezésre, amelyben képességeiket és a taichi haladó szintjeit és az alkalmazást gyakorolhatják. A TCf rendszer modulárisan felépített, személyre szabható, így jobban fókuszálhatsz arra, ami téged érdekel: egészségmegőrzés, energetika, mozgáskultúra, flow, harcművészet vagy önismeret. A TCf rendszer több éves képzési tervvel, iskolaszerűen lehetőséget teremt a tanulásra, gyakorlásra rendszeres órák, hétvégi workshopok, rövidebb tanfolyamok, hosszabb képzések és táborok-elvonulások formájában, online és élőben, Budapesten és több helyütt vidéken is elérhetővé téve a taichit mindenki számára.
Rólam bővebben: itt,
Facebook: itt,
Youtube: itt,
Tai Chi témájú írásaim: itt,
Tai chi oktatásról: itt,
Tai Chi flow rendszerről: itt

*********************************************

JÓGA kapcsán:  A jógámat többféle hatás formálta az elmúlt 20 évben (hatha, tantra, himalaya, kundalini, ashtanga, vinyasa, integral), nagyjából 10 éve tanítom és még mindig változik, mint az Élet. A címkékkel mindig is bajban voltam, mostanában Vinyásza vagy Integrál jógának hívom, amelyben a légzéstechnika és a test-tudati fókusz hangsúlyos. Mivel a rizskeksz látvány nem csillapítja az éhséget, legjobb ha kipróbálod. Az órákon lesz részed kihívásokban, erőfeszítésekben, belső hőben, dinamizmusban, áramlásban, izzadásban, nyújtásban, felszabadultságban, egyensúlybakerülésben és relaxban. Fejlődsz és jobb leszel stresszkezelésben, vitalitásban, jól-létben, egészségben, megtestesültségben, fókuszban, kreativitásban, jelenlétben, elégedettségben, belső Csendben. Jógikus-ájurvédikus tisztító gyakorlatokat 10 éve csinálok csoportban és egyéniben is, évente többször is, táborokban is.

Ádám tevékenységeiről bővebben: itt,
Facebook: itt,
Youtube: itt,
Online képzések: itt,
Online kurzusok: itt

*********************************************

Rólam:2001 óta foglalkozom jógával, tantrával és buddhizmussal, 2007 óta foglalkozom a tai chi szellemiséggel és harcművészettel. 2011 óta tanítok, jógát, tai chit, chi kungot, illetve vezetek önismereti csoportokat, tartok bodywork programokat, tisztítókúrákat, táborokat, elvonulásokat. Rendszeres tanfolyamaim, workshopjaim online is elérhetőek. Egyéni kezelések során integrál jóga terápiát végzek, amely magába foglal TestTudat(osság) fejlesztést, bodyworkot, illetve jóga-, chi kung-, légzés-, és mozgásterápiát.

2 hozzászólás “Chi kung évkör alap képzés”

 1. User AvatarZsigmond Katalin

  Hello! Évkör kurzus indul 2023-ban? Köszönöm, Zsigmond Katalin

Szólj hozzá