User Avatar

Chi kung évkör alap képzés

Örök hozzáférés
minden szintnek
0 kvíz
0 beiratkozó

Gyakorolj 4×1 hónapon át egészségmegőrző csikungot élőben és online egy kísért folyamatban, ahol a csikung mellett minden évszakban 5elemes életvitelt, belső munkát és táplálkozást is tanulsz.

Chi Kung évkör (okt-jan-ápr-jún)

Az 5 elem rendszer szerint minden évszakban más támogató lehetőségek és akadályok működnek körülöttünk, ezzel összhangban érdemes chi kungot gyakorolni és életvitelt folytatni. A chi kung évkör ebben szeretne támpontokat és kellő ismeret adni a gyakorlás, az egészségmegőrzés, belső harmónia és életvitel területén egyaránt.

Kinek szól a chi kung évkör?

Ha töltődni, mozogni szeretnél és érdekel az egészséged, az energetikád fejlesztése és kezdő vagy és szeretnél egy képzés során, tehát komolyabban elmélyülni a csikung, energetika és egészségmegőrzés témában. Szeretnél egy olyan rendszert tanulni és gyakorolni, amely téged támogat az évkör során.

Vidéki vagy, külföldön élsz? Nem probéma, mert online is követhető és működik a koncepció.

Chi Kung évkör díja:

A teljes évkör 72.000Ft helyett 60.000Ft, tehát ~ 20%-os kedvezményes áron tudsz regisztrálni a teljes folyamatra, mintha a részeire egyenként külön regisztrálnál. A képzés bármely évszakban elkezdhető, a sorrend nem fontos, onnantól tart neked 1 évig.

Az évkör 1 éves ciklus: 4 részben jelentkezik, 4×1 hónapos programmal:

 • okt – ősz     – fém elem        – 8 brokát chi kung         – tüdő és vastagbél
 • jan – tél       – víz elem         – Bian életerő chi kung    – vese és hólyag
 • ápr – tavasz – fa elem           – Sárkány/Luohan chi kung          – máj és epe
 • jún – nyár   – tűz elem          – Chi gyaloglás                  – szív és vékonybél

Minden rész 1 hónapos, amelyben:

 • bevezető gyakorlatokkal hangolódunk első héten
 • majd élő tanfolyamon tanuljuk az aktuális chi kungot és elmondom az elméleti részt – ez online is követhető, ha nem tudsz jelen lenni élőben
 • aztán még 2-3 hét intenzív gyakorlás, mely során egyéni konzultációk elérhetőek pontosítás okán
 • 1 hónapos instruált kísérés és 5 elemes életmód, táplálkozás tippek: az aktuális időszak kapcsán segítik, hogy a kozmikus változással együtt tudj áramolni és ne szembe menj vele

Mit kapsz? 3E: több Energia, Erő, Egészség!

 1. Egyrészt energikusabb leszel, ha lemerültél vagy stresszes vagy, akkor jobb kedved, több a kapacitásod lesz bármivel is foglalkozol. Az chi gyaloglás megtanítja hogyan tudsz energiát gerjeszteni magadban.
 2. Másodszor egyre erősebb leszel, ha hiányzik az életerő vagy könnyen kibillensz, akkor stabilabb, kiegensúlyozottabb, teherbíróbb leszel és megfelelő hangsúllyal még fizikailag is erősödsz az izmok, inak szintjén.
 3. Harmadszor egyre egészségesebb leszel, mert egy jó séta áldásos hatása köztudott, és szívműködés karbantartását és harmonizációját végezzük ezzel a kardio programmal és 5 elemmel.

CHI KUNG gyakorlatokról bővebben:

8 brokát (nov – ősz – fém elm – tüdő és vastagbél)

Nyolc brokáttekercs (Ba Duan Jin): Nyugaton talán a legelterjedtebb chi kung, alapvetően egészséghelyreállító, -megőrző, energizáló, belső szerveket / meridiánokat karbantartó, regeneráló hatású, egyszerű, lassú, lágy mozgásokkal operál, könnyen tanulható bárki számára. Plusz 7-7 légző és emésztő gyakorlatot, elméleti anyag pedig az 5elem chi kung évkör őszi szelete: tüdő, immunitás, légúti betegségek, vastagbél, emésztés-elengedés probémák, gyűjtés, visszahúzódás és télre készülés.

Bian (jan – tél – víz elem – vese és hólyag)

A téli időszak, víz elem, vitalitás és életerő fejlesztés (Jing Kung), félelmek és depresszió leküzdése, tüzesítés, emésztés, vese és hólyag funkciókörök testi-lelki vonatkozásai kapcsán.

Tavasz visszahozatala (Bian Hui Chun Gong): Bian elnevezés az elterjesztőjéről (Bian Zhizhong orvos) kapta nevét, aki megnyitotta a korábban zárt és titkos gyakorlatsort. Nyugaton az örök fiatalság és hosszú élet gyakorlata néven terjedt el, a tavasz kifejezés is erre utal. A gyakorlás fókusza a deréktájék / övmeridián / vesék területén van, amely során a Jing (kb. életerő) esszencia művelését végezzük, ez felelős egészségünkért, fiatalságunkért, mivel ide tartoznak a nemi, reproduktív, növekedés, fejlődés, öregedés funkciókörök a fizikai test szintjén. Lassú, lágy mozgásokkal operál, de a 8 brokátnál hosszabb és több gyakorlatból áll, elsajátítása is több időt vesz igénybe.

Sárkány (ápr – tavasz – fa elem – máj és epe)

A sárkány mozgásforma az 5 elem / 5 állat chi kung része, organikusan kígyózó, spirálisan, vég nélkül örvénylő mozgásforma, több variánssal és lépésekkel. A sárkány energiája feltölt, tüzet ébreszt, szenvedélyes és zabolátlanságából adódóan lehet destruktív is, ezért meg fogjuk zabolázni, mert ez az energia megszelídítve támogatja átalakulásodat, felemelkedésedet. A sárkány a fa elem jegyében áll, a májon (epehólyag) dolgozik és a harag, düh átalakításán, ez a mozgás dinamizmusában is megnyilvánul, ahogy a csípők és derék területén a szerveket masszírozza.

Luohan

Dinamikus mozgás, erő és energia művelése, kiterjesztése, amely energizál, amilyen a tavaszi fellendülés íve, valamint remek választás stresszkezeléshez, testtudat és mozgáskoordináció fejlesztéshez, földeléshez, testbe kerüléshez. Mi/Ki az Luohan? Buddha azon tanítványai, akik a legmagasabb szintű megvilágosodást érték el, az arhatok, ezen hagyományvonal és ezen tökéletes állapot nyomán haladunk. Tarts velünk!

Chi gyaloglás (jún – nyár – tűz elem – szív és vékonybél)

Sétálj az egészségedért, feltöltődésért, jó kedvedért!
Mottó: “Mindenek felett ne veszítsd el gyaloglás iránti vágyadat! Minden nap belesétálom magam a jó közérzetbe, és elsétálok minden betegség elől. Besétáltattam magam a legjobb gondolataimba és tudom, hogy egyetlen gondolat sem lehet annyira gondterhelt, hogy ne sétálhatnék el előle!” – Soren Kirkegaard

Mitől chi? Ez egy gyaloglás módszer tai chi alapelvek mentén, amely speciális technikákkal egészíti ki a mozgásodat a következő területeken:

-Energetika: ahelyett, hogy elfáradnál a mozgástól, feltölt!

-Biomechanika: testi adottságaink és a gravitáció elszenvedése helyett azok optimális kiaknázása céljaink érdekében!

-Test-tudatosság: séta közben, hol a figyelmed?

-Légzéstechnika: felszínes helyett elmélyült és teljeskörű légzés stresszt old, feltölt, fókuszál

Mivel az aerob mozgás a szív és érrendszer területén fokozottan jótékony, így akár fitnesz programként is felfoghatod, mint speciális kocogás.

Vélemények, visszajelzések chi kung és tai chi programjaim résztvevőitől:

“.. azóta javult a közérzetem, segít lenyugtatni az elmémet. Régóta érdekelt már, örülök, hogy végre belekezdtem. Mióta csinálom, nem fáj a derekam, a hátam és a nyakam is csak néha. Meg úgy egyébként: nagyon élvezem!  “

“összekapcsol a környezettel, az éggel és földdel, a természettel – ezáltal feltölt, kiegyensúlyoz, elsimít. Már rég nem az akadémikus, könyből megszerezhető tudásra vágyom, hanem gyakorlatias, szemléletes tudásra vágyom, amit itt mindig megkapok.”

“Nem számított, hogy kezdőként vagy évek óta gyakorlóként jöttél, mindenki megtalálhatta a maga szintjét a gyakorlatokban és az eszmeiségben, ami tovább vitte a maga útján. Köszönet a figyelemért és támogatásért!”

“a chi kung mozdulatok indították be végre az elgémberedett, berozsdásodott tagjaimat”

“amikor végre elemi erővel éreztem magamon átáramlani az energiát és sírtam az élménytől és a felismeréstől, hogy mégis érzem, csak bennem van pillanatnyilag kevés”

“Az agyhullámaim teljesen kisimultak, vigyorogtam mint a vadalma, hiába volt dugó hazafelé”

“konnyebben kezelem a szelsoseges helyzeteket, kisimultabb, nyugodtabb es turelmesebb, kreativabb vagyok”

“Nagy volt a kontraszt. A kollégáim meg is kérdezték, hogy csatlakoztam-e a Slow_mozgalomhoz. Kiegyensúlyozottabb vagyok azóta.”

“ennyi plusz energia.. nem fáradtam el azóta sem ?  “

A képzésről – minden ami kimaradt

Kinek ajánlom még?

Úgy van felépítve és igyekszem úgy átadni, hogy mindenféle gyakorló, törekvő, a kezdőbbek és haladóbbak vagy oktatók / szakemberek is egyaránt tudjanak belőle meríteni és gazdagítani praxisukat megfelelő gyakorlatokkal vagy ismeretekkel. A kezdőbbek megalapozódhatnak, a haladóbbak mélyülhetnek egy-egy témában vagy látókörüket szélesíthetik, az integrál szemlélet továbbá segít beépíteni korábbi tapasztalataidat egy nagyobb egészbe. A túl keleties, vagy túl szakmai fogalmakat, koncepciókat is igyekszem nyugati és modern analógiákkal megvilágítani, új kontextusba helyezni, mert számomra – mint összehasonlító vallásbölcsész számára – mindig fontos, hogy egy koncepció hogyan állja meg a helyét modern világunkban és mennyire alkalmazható vagy alkalmazott tudásról van szó, pontosabban mennyiben válhat azzá saját életünkben itt és most.
– ajánlom kezdőknek, ha keresed a chi kung és tai chi világában a helyedet, az alapokat sajátíthatod el és kitekintést kapsz a gyakorlás lehetséges további irányaira
– ajánlom újra kezdőknek, haladóknak, ha régebb óta gyakorolsz, de szeretnél mélyülni egy-egy témában vagy látókört szélesíteni
– ajánlom, mint továbbképzés, hiszen a tematika széleskörű
– ajánlom pszichológusoknak, terapeutáknak, önismereti szakembereknek, akik rendelkeznek már terápiás szemléletmóddal, de testük kevésbé integrált ebben vagy testtudatos gyakorlatokat, eszközöket szeretnének beépíteni praxisukba
– ajánlom meditálóknak, buddhistáknak, akik túl szellemivé váltak, de a testük ezen kívül rekedt és szeretnének földeltebbek lenni és jobban megérteni a test bölcsességét és tanításait
– ajánlom azoknak, akik egy-egy stílus vagy irányzat követői és szeretnének ebből kitekinteni és jobban rálátni az egészre, több féle chi kung gyakorlatot megismerni, az integrál szemlélet igyekszik nem ragaszkodni egyedüli és kizárólagos interpretációkhoz, hanem tágabb teret nyit az értelmezésre, saját forrásaim legalább 3 helyről táplálkoznak
– a képzés szeretne nem csak a fizikai aspektusra koncentrálni, de mégis törekszik földelt és pragmatikus maradni – átszellemült Test
– a képzés szeretné a chi kung felsőbb szintjeit is bemutatni, ám mégis törekszik kerülni a túlzott misztifikációt és eloszlatni az esetleges túl ezoterikus, kultúridegen ködöt eloszlatni – megtestesült Szellem
 

Oktató képzés?

Hivatalos felnőttképző, Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/000701
– a képzés elvégzéséről oklevelet kaphatsz, amely igazolja mely témakörben, mely gyakorlatokban szereztél jártasságot, de ez nem jogosít fel téged, hogy oktass, hiszen ez nem oktató képzés, sokkal inkább átfogó kontextust ad a chi kung rendszerek megértéséhez önmagad számára rekreációs céllal és lehetőséget ad saját gyakorlásod elmélyítéséhez (ez a sajátélmény elsődleges feltétele, hogy oktató légy – oktatnál? lásd oktató képzések: chi kung itt és tai chi itt)
– nem elmélet-ismeret centrikus, hanem a gyakorláshoz, a sajátélményhez segít, az elmélet is ehhez ad keretet és jobb megértést, egy rendszert ad át, ami a gyakorlás élővé válását szolgálja, ezért nem akar túl sok lenni (mottó: csináld meg a formát 1000x és nem marad kérdés!)
– a képzés hangsúlyt helyez a részek helyett az egész szemléletére (holisztikusság és integrál szemlélet), a chi kung pszichológiájára és filozófiájára (mert bár a testnél kezdődik, de nem ott ér véget, a test kapu), az önismereti és önátalakítási aspektusra (belső alkímia), testtudat fejlesztésre, test és tudat analógiáira (tudás a fejben, bölcsesség a testben van), keleti és nyugati tanítások, kulturális különbségek és analógiák megvilágítására, a meditatív elmélyülésre és jelenlét (mindfulness) mozgásban gyakorlásra

A chikung hatásai!

Életvitelben, kockázatok és mellékhatások:
jobb egészségi állapot, vitalitás szint és kevesebb betegség
stresszmentesebb élet, kevesebb feszültség
több erő, stabilitás és földeltség
fejlettebb testtudat és mozgáskultúra
fókuszáltabb figyelem
relaxáltabb pihenés képessége, jobb alvásminőség
erősebb jelenlét és hatékonyság
áramlásélmény képessége testben és tudatban
mélyebb önismeret és emelkedettebb életminőség
több öröm, elégedettség és energia az életben

Hogyan gyakoroljak?

A tai chi / chi kung gyakorlás 3 módja, miértje, célja: csak csináld,
1.élvezd! 
2.több egészség, erő, energia
3.szándékod, tudatod legyen tiszta
ezekről emailben bővebben tájékoztatlak

Hogyan ne gyakorolj?

A tai chi és chi kung gyakorlás 3 akadálya:
ha tetszik az eddigi felhozatal, akkor regisztrálj, és ezekről emailben bővebben tájékoztatlak:
1.nem tudom megtanulni / megcsinálni
2.nem hiszek az Energiában
3.érteni, tudni akarom

Mi az a chi kung?

A chi kung (qi gong) gyakorlatok a kínai hagyományból származnak. A chi (qi) kb életenergiát jelent, hasonlóan a jógából ismert pránához. A kung művelés, gyakorlás jelentéssel bír. Belső energiáink működése kevésbé érthető meg fogalmi úton, de tapasztalható és művelhető mozgás, légzés, figyelem segítségével.
Chi kung vagy csikung vagy qi gong? Ugyanaz. A chi kung az angol ill. nemzetközi verzió, a csikung a magyar verzió, a qi gong pedig az eredeti kínai átírás.

Ez egy élő vagy online pogram?

A program sorozat egy kísért folyamat, amelynek része 4 élő tanfolyam, de ezt online is követheti utólag felvételről, aki nem tud jelen lenni. A teljes 4×1 hónap során otthon gyakorolsz, amelyet online instruálok.

Kezdők is részt vehetnek?

hogyne, első lépésnek is tökéletes

Az oktatóról

Sápi Ádám – Tai Chi flow – módszer, iskola, közösség
chi kung, tai chi oktató, mozgásterapeuta, buddhista tanító, a keleti mozgáskultúrák szakértője

2007 óta gyakorlok több féle chi kung, tai chi stílust és kung fut. 2013 óta tanítok életerő fejlesztő (Bian), 8 brokát, évszakspecifikus meridián és 5 elem alapú chi kung gyakorlatokat a jóga mellett. 2014-ben nemzetközi Integral Tai Chi oktatóit szereztem, tanítottam integrál tai chi 10 formát és flow szériákat, toló kezeket (tui shou) és klasszikus tai chi chuant a Buddhista Főiskolán, Arany Hegy és Compass Hungary egyesületekben, Aum, Asram és több stúdióban is Bp-en és Berlinben. 2017-ben állt össze bennem a Tai Chi Flow koncepció, amelynek 3 forrása az Integral Taichi, a Yang TaiJiQuan és a Wudang stílusú belső harcművészetek.
A TCf rendszer modulárisan felépített, személyre szabható, így jobban fókuszálhatsz arra, ami téged érdekel: egészségmegőrzés, energetika, mozgáskultúra, flow, harcművészet vagy önismeret. A TCf rendszer több éves képzési tervvel, iskolaszerűen lehetőséget teremt a tanulásra, gyakorlásra rendszeres órák, hétvégi workshopok, rövidebb tanfolyamok, hosszabb képzések és táborok-elvonulások formájában, online és élőben, Budapesten és több helyütt vidéken is elérhetővé téve a taichit mindenki számára.
Rólam bővebben: http://taichiflow.hu/contact/

Visits: 1544
User Avatar

Sápi Ádám,
chi kung, tai chi, jóga oktató, buddhista dharmatanító, harcművész, mozgásterapeuta

TAICHI kapcsán: 2007 óta gyakorlok több féle chi kung, tai chi stílust és kung fut. 2013 óta tanítok életerő fejlesztő (Bian), 8 brokát, évszakspecifikus meridián és 5 elem alapú chi kung gyakorlatokat a jóga mellett. 2014-ben nemzetközi Integral Tai Chi oktatóit szereztem, tanítottam integrál tai chi 10 formát és flow szériákat, toló kezeket (tui shou) és klasszikus tai chi chuant a Buddhista Főiskolán, Arany Hegy és Compass Hungary egyesületekben, Aum, Asram és több stúdióban is Bp-en és Berlinben. 2017-ben állt össze bennem a Tai Chi Flow koncepció, amelynek 3 forrása az Integral Taichi, a Yang TaiJiQuan és a Wudang stílusú belső harcművészetek. A TCf egy saját rendszer 4 szinttel, amely integrálja a klasszikus és modern taichit, amelyhez a felkészítő szintek révén kezdők is könnyen be tudnak kapcsolódni és egyből taichi élménnyel gazdagodnak, a haladók számára pedig az elmélyítő szintek állnak rendelkezésre, amelyben képességeiket és a taichi haladó szintjeit és az alkalmazást gyakorolhatják. A TCf rendszer modulárisan felépített, személyre szabható, így jobban fókuszálhatsz arra, ami téged érdekel: egészségmegőrzés, energetika, mozgáskultúra, flow, harcművészet vagy önismeret. A TCf rendszer több éves képzési tervvel, iskolaszerűen lehetőséget teremt a tanulásra, gyakorlásra rendszeres órák, hétvégi workshopok, rövidebb tanfolyamok, hosszabb képzések és táborok-elvonulások formájában, online és élőben, Budapesten és több helyütt vidéken is elérhetővé téve a taichit mindenki számára.
Rólam bővebben: itt,
Facebook: itt,
Youtube: itt,
Tai Chi témájú írásaim: itt,
Tai chi oktatásról: itt,
Tai Chi flow rendszerről: itt

*********************************************

JÓGA kapcsán:  A jógámat többféle hatás formálta az elmúlt 20 évben (hatha, tantra, himalaya, kundalini, ashtanga, vinyasa, integral), nagyjából 10 éve tanítom és még mindig változik, mint az Élet. A címkékkel mindig is bajban voltam, mostanában Vinyásza vagy Integrál jógának hívom, amelyben a légzéstechnika és a test-tudati fókusz hangsúlyos. Mivel a rizskeksz látvány nem csillapítja az éhséget, legjobb ha kipróbálod. Az órákon lesz részed kihívásokban, erőfeszítésekben, belső hőben, dinamizmusban, áramlásban, izzadásban, nyújtásban, felszabadultságban, egyensúlybakerülésben és relaxban. Fejlődsz és jobb leszel stresszkezelésben, vitalitásban, jól-létben, egészségben, megtestesültségben, fókuszban, kreativitásban, jelenlétben, elégedettségben, belső Csendben. Jógikus-ájurvédikus tisztító gyakorlatokat 10 éve csinálok csoportban és egyéniben is, évente többször is, táborokban is.

Ádám tevékenységeiről bővebben: itt,
Facebook: itt,
Youtube: itt,
Online képzések: itt,
Online kurzusok: itt

*********************************************

Rólam:2001 óta foglalkozom jógával, tantrával és buddhizmussal, 2007 óta foglalkozom a tai chi szellemiséggel és harcművészettel. 2011 óta tanítok, jógát, tai chit, chi kungot, illetve vezetek önismereti csoportokat, tartok bodywork programokat, tisztítókúrákat, táborokat, elvonulásokat. Rendszeres tanfolyamaim, workshopjaim online is elérhetőek. Egyéni kezelések során integrál jóga terápiát végzek, amely magába foglal TestTudat(osság) fejlesztést, bodyworkot, illetve jóga-, chi kung-, légzés-, és mozgásterápiát.

2 hozzászólás “Chi kung évkör alap képzés”

 1. User AvatarZsigmond Katalin

  Hello! Évkör kurzus indul 2023-ban? Köszönöm, Zsigmond Katalin

  1. igen, bármikor lehet jelentkezni, bármely évszakban, az évkör számodra onnantól kezdődik és egy éven át tart, míg körbe érsz

Szólj hozzá